Eksperter: Danskerne skal oplyses bedre om farerne ved AI
Tusind tak for opbakningen til nyhedsbrevet.
Jeg fik en del svar tilbage om, at I synes det nye design er godt, og at I ikke skal klikke så meget for at få noget ud af nyhederne.
Jeg arbejder på et par nye ting til nyhedsbrevet, så bliv ikke forundret, hvis du ser nogle små forandringer de næste par uger.
Jeg håber, du har lyst til at komme med på min AI Creator-liste og få info om, hvad jeg finder ud af, samt 'Behind the scenes'.
Her er, hvad vi har på menuen i dag:
- Eksperter: Danskerne skal oplyses bedre om farerne ved AI
- Talende Mona Lisa: Sådan vækkes historiske portrætter til live
- Kunstig intelligens: muligheder og udfordringer for samfundet
- Microsoft investerer millioner i fransk AI-startup
- Adobe lancerer nyt AI-værktøj til lyd generering
Eksperter: Danskerne skal oplyses bedre om farerne ved AI
Regeringens ekspertgruppe om kunstig intelligens (AI) har præsenteret en række anbefalinger til hvordan udviklingen af AI bør reguleres.
Gruppen anbefaler blandt andet bedre beskyttelse af børn og unge mod AI, at indhold genereret af AI tydeligt kan identificeres, og at techgiganterne tager mere ansvar for at AI ikke truer demokratiet.
Regeringen mener dog at den effektive regulering skal ske på EU-plan, ikke nationalt i Danmark. Anbefalingerne skal derfor bruges til at presse EU-Kommissionen til mere regulering på området. EU har allerede vedtaget nogle love, såsom AI Act fra 2023, men regeringen mener reguleringen skal strammes yderligere.
Indtil EU-reguleringen er på plads, påpeger regeringen at der er behov for bedre oplysning af den danske befolkning om AI. Folk skal lære at være mere kritiske overfor indhold på sociale medier og ikke stole blindt på alt de ser på nettet. Der er derfor brug for øget fokus på problemer som disinformation og deepfakes.
Talende Mona Lisa: Sådan vækkes historiske portrætter til live
EMO (Emote Portrait Alive) er en metode til at generere levende portrætvideoer ud fra et enkelt referencebillede og en lydfil. Metoden er udviklet af forskere fra Alibaba Group.
Den kan tage et vilkårligt portrætbillede (tegnet eller fotograferet) som input, samt en lydfil med tale eller sang. Ud fra det kan den generere en video, hvor ansigtet på billedet bevæger sig i takt med lyden og udtrykker forskellige følelser og ansigtsudtryk.
Metoden kan generere imponerende videosekvenser af syngende eller talende portrætter. Den kan håndtere hurtig rytmisk sang, forskellige sprog og portrætstilarter. Udover sang kan den også generere tale, f.eks. Shakespeare-monologer eller filmreplikker, synkroniseret til et vilkårligt ansigt.
Metoden demonstrerer potentialet i at generere levende billeder af historiske portrætter, tegninger, 3D-modeller mv. Den åbner for nye muligheder indenfor levende billedegenerering.
Kunstig intelligens: muligheder og udfordringer for samfundet
Regeringens ekspertgruppe om tech-giganter har præsenteret sine anbefalinger til, hvilke rammer der bør være for tech-giganters udvikling og anvendelse af kunstig intelligens.
Udviklingen og anvendelsen af kunstig intelligens er de seneste år accelereret betydeligt, og potentialerne ved teknologien er enorme. Det gælder bl.a. i forhold til at skabe økonomisk vækst, levere bedre velfærd og offentlig service og løse samfundsudfordringer som den grønne omstilling og mangel på arbejdskraft.
Det er potentialer, som regeringen ønsker at udnytte og realisere, så kunstig intelligens kan bidrage positivt til samfundet og dansk velfærd og økonomi.
Samtidig er det vigtigt at få sat de rette rammer for tech-giganternes brug og udvikling af kunstig intelligens, som kan håndtere de udfordringer, teknologien fører med sig. For kunstig intelligens kan også bruges til at skabe og sprede falsk og vildledende indhold og til at manipulere og fastholde brugerne – særligt børn og unge.
Microsoft investerer millioner i fransk AI-startup
Microsoft har investeret 16 millioner dollars i det franske AI-startup Mistral AI. Investeringen er en del af Mistrals Serie A-finansieringsrunde og baseret på en værdiansættelse på 2 milliarder dollars.
Samtidig offentliggjorde Mistral AI en ny storskalasproglig model, Mistral Large, der skal konkurrere med modeller som GPT-4. Mistral AI vil ikke frigive modellen som open source, men stille den til rådighed via deres egen API-platform.
Microsoft og Mistral AI har også indgået et distributionspartnerskab, så Mistrals modeller bliver tilgængelige på Microsoft Azure. Dette giver Mistral AI adgang til flere kunder, mens Azure-kunder får et alternativ til OpenAIs modeller.
Investeringen følger efter et tilsyn med Microsofts forhold til OpenAI fra EU og britiske konkurrencemyndigheder. Microsoft ejer under 1% af Mistral AI efter investeringen. EU-Kommissionen vil undersøge investeringen som led i tilsynet med store tech-virksomheder og AI-startups.
Adobe lancerer nyt AI-værktøj til lyd generering
Adobe har annonceret et nyt prototyperedskab til generering af lyd ved hjælp af AI. Værktøjet hedder Project Music GenAI Control og gør det muligt for brugere at generere musik ved hjælp af tekstprompts. Brugerne kan skrive en tekstbeskrivelse såsom "glad dance" eller "trist jazz", og værktøjet vil generere musik i den ønskede stil.
Det unikke ved Adobes værktøj er, at det også har indbyggede redigeringsfunktioner, så brugerne kan tilpasse den genererede lyd. Man kan justere tempo, intensitet og struktur i musikken. Det gør redigeringen meget lettere, i stedet for at skulle skifte til et separat lydredigeringsprogram.
Adobe samarbejder med University of California og Carnegie Mellon University om udviklingen af værktøjet. Det er stadig på et tidligt prototype-stadie, så der er ikke sat en releasedato endnu. Adobe beskriver det som et "tidligt eksperiment", så funktionerne kan med tiden blive inkluderet i programmer som Audition og Premiere Pro.
Værktøjet gør det lettere for folk uden professionel lyderfaring at lave og redigere musik. Adobe siger, at det giver brugerne det samme niveau af kontrol med lyd som Photoshop giver med billeder.
Tak, fordi du læste med!
Vi ses på tirsdag til det næste nyhedsbrev. Har du et spørgsmål eller feedback? Bare tryk på svar og skriv, fordi jeg gerne vil høre fra dig og helt sikkert vil svare.
Kender du nogle der godt kunne tænke sig at blive klogere på AI, så del dette link med dem 🤗
Mvh. René Hjetting
Mobil: +45 29 27 65 40